BLW Bardzo Lubię Wcinać – Monika Życka

Rozszerzanie diety niemowląt to wciąż temat budzący ogromne kontrowersje i przyprawiający rodziców o ból głowy. Kiedy zacząć wprowadzanie nowych pokarmów? Gotować samodzielnie, czy kupować słoiczki? I najważniejsze pytanie – podawać pokarmy rozdrobnione, czy w kawałkach? I z czym się je to słynne BLW?

Na wszystkie te pytania odpowiada Monika Życka – autorka bloga GuGuGa.pl, na którym pisze o swoich doświadczeniach z karmieniem dzieci metodą BLW. Podobnie jak wielu młodych rodziców Monika Życka szukała informacji na temat żywienia niemowląt i zauważyła, że nie ma takiego miejsca, gdzie zgromadzone byłyby wszystkie aktualne zalecenia na ten temat, rozwiewające wątpliwości rodziców. Stworzyła więc bloga, a następnie książkę, która ma być odpowiedzią na żywieniowe dylematy młodych rodziców. Autorka w przedmowie przyznaje, że nie jest dietetykiem ani lekarzem, ale swoją wiedzę na temat BLW oraz ogólnie żywienia niemowląt czerpie z rzetelnych, naukowych źródeł i podpiera się autorytetem specjalistów w tej dziedzinie. Do współpracy nad książką zaprosiła cztery kobiety: dietetyka Emilię Gieradę, fizjoterapeutkę Katarzynę Szargało-Szkałubę, lekarkę Kamilę Ludwikowską praz doulę i Promotorkę Karmienia Piersią Annę Rutkowską. Książka ma też szeroką bibliografię, dzięki czemu jest solidną bazą zebranej w jednym miejscu i usystematyzowanej wiedzy.

Monika Życka pisze w sposób prosty i zrozumiały dla każdego, bez zbędnego medycznego żargonu. W książce znalazło się dokładnie to wszystko, co stanowi podstawę wiedzy o żywieniu niemowląt i dzieci powyżej pierwszego roku życia. Autorka rozwiewa najczęstsze rodzicielskie dylematy: kiedy zacząć podawać stałe pokarmy, ile posiłków wprowadzić, co podawać dziecku, a także jak to robić oraz kiedy zakończyć karmienie piersią. Wiele miejsca poświęciła metodzie karmienia BLW, czyli Baby Led-Weaning, polegającej na podawaniu niemowlakowi kawałków jedzenia i kierowaniu się wyborami dziecka. Autorka przybliża założenia BLW, wady i zalety tej metody, rozmawia ze specjalistami, a także na własnym przykładzie pokazuje, jak to wygląda w praktyce. Podaje również kilka inspirujących przykładów na przygotowanie posiłków, choć jest ich stanowczo zbyt mało. Dopełnieniem Bardzo Lubię Wcinać byłby osobny rozdział z przepisami – jestem pewna, że wielu rodzicom pomogłoby to jeszcze bardziej. Bardzo fajnym zabiegiem jest umieszczenie w książce opowieści innych rodziców o początkach rozszerzania diety i przygodach z BLW. Dzięki temu poradnik staje się jeszcze bardziej osobistą i życiową opowieścią o współczesnym karmieniu dzieci. Co ciekawe Monika Życka przytacza historię żywienia niemowląt od 1890 roku, możemy więc prześledzić, jak wiele w ciągu ponad stu lat zmieniło się w tej kwestii.


Jako mama dwójki dzieci mogę naprawdę bardzo polecić książkę Moniki Życkiej. Przy rozszerzaniu diety pierwszego dziecka bardzo brakowało mi takiej książki, która rozwieje wszystkie moje wątpliwości na raz.  Bardzo Lubię Wcinać podaje wszystkie informacje w prosty sposób, sprawiając, że cała podstawowa i niezbędna wiedza jest zgromadzona w jednym miejscu. Dodatkowo przybliża ideę BLW pokazując, że nie jest to skomplikowana ani niebezpieczna metoda rozszerzania diety. Jeśli miałabym się do czegoś przyczepić, to byłaby to z pewnością strona edytorska oraz szata graficzna książki. Są to jednak tylko szczegóły, które kłują w oczy przy pierwszym zetknięciu z poradnikiem, a bledną przy naprawdę solidnej dawce wiedzy zawartej w środku.


Autor: Monika Życka
Tytuł: BLW Bardzo Lubię Wcinać
Wydawnictwo: GuGuGa.pl
ISBN: 978-83-951111-0-5
Liczba stron: 206
Rok wydania: 2018


Recenzja powstała w ramach współpracy z portalem Granice.pl